Al Vallès Oriental, al vessant del Montseny trobem el municipi de Cànoves i Samalús
Està integrat per dos pobles ben diferenciats: el poble de Cànoves, cap de municipi, i el poble de Samalús.
Del seu entorn privilegiat, integrat en el Parc Natural del Montseny, en podem gaudir fent senderisme, excursions en BTT, passejades familiars i fins i tot rutes a cavall.
El terme es majoritàriament muntanyenc, cobert de boscos, sobre tot d’alzines. També hi trobem pins, roures i castanyers. Tot caminant pels seus nombrosos camins i senders de muntanya arribarem a l’embassament de Vallforners que recull les aigües rialleres de la riera del mateix nom, i creuarem els nombrosos torrents que trobarem en el nostre camí, com ara el de Riumogent.
El nom de la nostra associació prové d’un dels cims més visible, el Sui, que juntament amb d’altres com Roca Centella o Palestrins ens permeten allargar la vista per les planes del Vallès i d’Osona i des dels que, en dies clars, els més agosarats fins i tot diuen que poden divisar Mallorca. A la part baixa del terme tenim l’opció d’obrir la mirada cap a la plana vallesana planejant entre camps de conreu i masies.
A Cànoves i Samalús hi trobem indrets singulars i d’especial interès, com ara el Castanyer Gros d’en Cuch, el poblat ibèric del Puig del Castell, el forn ibèric de la Pega, l’ermita de Sant Salvador de Terrades, o les esglésies de Sant Muç a Cànoves i de Sant Andreu a Samalús.
La gent de Cànoves i Samalús tradicionalment era gent de bosc i camp. Per aquest motiu trobarem gran quantitat de masies, tant disseminades per la muntanya com a la part de la plana. En canvi els dos nuclis antics de Cànoves i de Samalús son ben petits, amb una església d’origen romànic a cada un d’ells i unes poques cases al seu voltant.
Aquest fet també determina les tradicions d’aquests pobles: la carbonera, l’aplec de muntanya de Sant Salvador, la Fira de Sant Ponç, i el pessebre vivent que es fa pels volts de Nadal, entre d’altres.
No deixeu de visitar-nos i de participar a les activitats que organitzem.
Cànoves i Samalús abans